keskiviikko 29. lokakuuta 2014

sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Taikasormet -kädentaidot messut

Kävin eilen asiakkaana Seinäjoen käsityömessujen järjestämässä tapahtumassa Taikasormet -kädentaidot messuilla Joensuussa. Messut järjestettiin 25-26.10. Joensuu Areena -hallissa.

http://www.seinajoenmessut.fi/messut/taikasormet-kadentaitomessut/joensuu/9

Infosivuilla kerrotaan, että tapahtuma on täyttänyt kymmenen vuotta ja ne ovat Itä-Suomen suurin kädentaitotapahtuma. Messuinfosta löytyy myös myyntituotteiden näytteilleasettajien yhteystiedot ja tiedot verkkokaupoista. Paikallinen Karjalainen-lehti puolestaan kertoo, että messuille odotetaan viittätuhatta kävijää.

Kädentaitomessuja järjestetään eri puolilla Suomea melkeinpä ympäri vuoden ja pian alkavat myös erilaiset joulumessutapahtumat. Näistä kaikista tapahtumista löytää ihania käsin tehtyjä ja uniikkeja tuotteita lahjaksi ja itselle. Ostamalla tuotteita tuet suomalaista osaamista, pienyrittäjyyttä ja työllistämistä.

www.mediapromessut.fi -sivuilta löytää ainakin osan kädentaidot 2015-messutapahtumien aikatauluista ja nettiosoitteista.

Olen aiempina vuosina käynyt asiakkaana kädentaidot messuilla Oulussa ja Tampereella. Jälkimmäinen on koko Suomessa järjestettävistä tapahtumista suurin ja monipuolisin. Tampereen messut ovat myös Euroopan suurin käsi -ja taideteollisuustapahtuma. Viime vuonna messuille osallistui lähes 37 000 kävijää.Tampereen kädentaidot-messut järjestetään 14.-16.11.2014 Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Itseäni lähin käsityömessutapahtuma oli käsittääkseni nimensä mukaisesti Lähikäsityömessut 24.- 25.10. 2014 Iisalmessa Olvi-hallissa, jonka järjestää Taito Ylä-Savo. http://www.taitoylasavo.fi/etusivu/  Lähikäsityö-messujen ajankohta osui tänä syksynä valitettavasti osin päällekkäin Joensuun Taikasormet-kädentaidot tapahtuman kanssa, mutta ehkäpä ensi vuonna Iisalmeen...

Taikasormet -messujen tapahtumapaikkana oleva joensuun Areena on ilmava ja kaunis. Messuilla oli mukava, kiireetön ja väljä tunnelma. 

Kangaspuilla kudottuja tuotteita oli nähdäkseni vain parilla kolmella myyjällä, joista yhdellä kudotut tuotteet olivat pääosassa. Kudontaan liittyvää materiaalia oli myynnissä esimerkiksi Finn Texomer Oy:llä , www.texomer.com 

Myytävänä olevat kädentaidolliset tuoteperheet eivät tarjonneet minulle sinänsä paljoakaan mullistavaa uutta, jos ei oteta lukuun Coruya-tuotteita. Silti messuilla oli paljon katseltavaa ja vinkkejä käsitöihin. Käsityötuotteiden rinnalla oli omana osastonaan lisäksi mahdollisuus ostaa Antiikki ja Keräilymessujen vintageaarteita. 

Huomioni kiinnitti erityisesti  -kierrätysteemaan liittyen- vanhoista lusikoista ja erityisesti upeista hopealusikoista tehdyt erikoiset ja kauniit korut. En laita tähän kuvaa ostamistani tuotteista, koska silloin voisi mennä liikaa tietoa tulevalle lahjan saajalle.:)) Sen sijaan laitan oheen yhteystiedot korupaja Helmistä eli www.korupajahelmi.com , joka sijaitsee Haapavedellä. Taitajana kultaseppä Markku Koskela.

Coruya-tuotteet. www.coruya.com . Nämä kierrätysmateriaalista, kuten nahkasta, paperista, köydestä, vetoketjuista ja tekstiileistä valmistetut isohkot ja komeat korut soveltuvat mielestäni erityisen hyvin aikuiselle naiselle.

Mielenkiintoiset käsityömessutapahtumat katkaisevat sopivasti arkea. Suosittelen! 









maanantai 20. lokakuuta 2014

Punainen pikkumatto valmis






Punasävyisessä pienehkössä Marja -matossa on jälleen minulle tyypillistä runsasta ja talonpoikaistyylistä kuviointia. Syyslomaviikon aikana kierrätysmateriaaleista mm. chenillepäiväpeitteistä ja itse värjäämistäni lakanoista tehdyssä matossa on pörröinen ilme.










Päiväkävelyllä koiruleiden kanssa näin jälleen -puiden ja pensaiden lehtien pudottua pois edestä-  ''primiitivistä taidetta'' .  Kuvassa on mainio, hieman aavemainen teos. Se on tietämäni mukaan erään paikallisen asukkaan kantoon kovertama. Osoittaa mielestäni aikamoista taiteellista silmää tekijältään.












Ensi viikonloppuna siirryn käsityömessujen mielenkiintoiseen vaikutuspiiriin.



perjantai 17. lokakuuta 2014

tyttären matto 2

Ohessa tyttären toinen musta/harmaa/denim -räsymatto siistimisen ja viimeistelyn jälkeen.





Vaikka ei ollutkaan enää prikulleen samanlaisia matonkuteita jäljellä, niin silti matot tunnistaa mielestäni pariksi.





Osa muista tekemättömistä töistä jää pakostakin käsityöfriikkiyden jalkoihin :) Aikaa ei riitä näköjään kaikkeen. Tein eilen tulista kanatomaattikeittoa, johon olisin tarvinnut mm. tomaatteja ja porkkanoita. No, porkkanat ovat tuolla ulkona jäässä mullassa ja pensastomaatit, joista tuli -valtaisa sato- olivat myös kohmeessa peitteensä alla. Vaikka oli niin lämmin kesä, niin jouduimme odottamaan kauan ennenkuin tomaatit kypsyivät. Niin, siis osa kypsyi, mutta iso osa jäi vihreäksi. Yritän nyt banaanien ja omenoiden etyleenin avulla saada kuhoissa niitä punastumaan. Olen joskus tehnyt vihreistä tomaateista säilykkeitä, mutta menekki ei silloin ollut kovin kehuttava...



Vielä on ruskaa jäljellä





keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Punasävyinen toimikasmatto

Mieli rupeaa kääntymään kuin varkain joulua kohti, sillä kauppoihin on tullut myyntiin mm. jouluvaloja, uusia eriä kynttilöitä ja ihania lyhtyjä. Uusissa askartelulehdissäkin on jouluisia askarteluvinkkejä. Liekö aikainen jouluun virittely hyvä vai huono asia, sen päättäköön itsekukin.

Minun ajatukseni täytti alustavasti jo viikkoja sitten punasävyinen matto. Tosin silloin vielä en ajatellut joulun tuloa, vaan huomioni kiinnitti pihlajanmarjojen runsaat marjatertut. Ne erottuvat tänä syksynä erityisen selvästi luonnossa. 

Tänään näin Puutarhakeskiviikko -ohjelmassa Yle Fem kanavalla, että pihlajia onkin olemassa erisävyisin marjoin ja lehdilläkin on omat vivahteensa. Viehättäviä..., muunmuassa pinkin sävyiset marjat ja sinertävät lehdet! Kasvaisivatkohan nuo lajikkeet näin pohjoisessa?

No, joka tapauksessa olen aloittanut kutomaan punasävyistä mattoa. Matossa on oranssia, punaisen eri sävyjä ja mustaa. 








Loin mustaa kalalankalointa jo aiemmin kaikenkaikkiaan yhteensä noin kolmekymmentä metriä, joten vielä on muutama matto kutomatta:) Ajattelin ruveta sisustamaan kahden eri mökin huoneet uusilla matoilla, mutta siitä sitten joskus tuonnempana...

Kovimmilla pakkasilla kutominen taitanee jäädä, sillä mm. mökin lämmittämiseen menee joka kerta yhä enemmän aikaa. Luultavasti teen joulu-, tammi-, ja helmikuun ajan muita käsitöitä kuin kudonnaisia.







Eräs ystäväni kysyi, että luonko itse loimen ja kaikki?  Kyllä, alusta alkaen kudonnaisen suunnittelusta, loimen ja tarvittaessa kuteen menekin laskemisesta loimen kangaspuille laittoon, niistintään ja erilaisten sidosten solmimiseen. Tosin loimen kangaspuille laitossa tarvitaan apuria. 

Aikaa menee siis jo esivalmisteluihin ennenkuin edes pääsee kutomaan. Käsin kutominen onkin hidasta verrattuna moneen muuhun käsityötekniikkaan tai automatisoituihin kangaspuihin ja erityisen ''slow weavingia'' silloin, jos poljenta on monimutkainen. Mutta lopputulos voi olla tuolloin tavallisuudesta poikkeava ja uniikki. 

Kyse on pikemminkin elämäntavasta, kierrättämisen sekä käsillä tekemisen tuomasta tyytyväisyydestä, joka on myös terapiaa. Saan omin käsin luotua jotakin uutta ja mieluiten käytännöllistä. Bonusta on, jos/kun työ on hyvin tehty ja kaunis. 

Yllättävät materiaali- ja värivalinnat sekä tavallisuudesta poikkeavat sidokset voivat tuottaa mielenkiintoisia pintatekstuureja. Eipä silti, vaihtelu virkistää: simppeli ja yksivärinenkin voi näyttää vaihteeksi ihanalta. Paljon riippuu tekstiilin sijoituspaikasta ja sisustajan mausta. 

Kangaspuut ja niihin tarvittavat välineet voivat kaikkinensa maksaa uutena useita tuhansia euroja, mutta - jälleen - käytettynä löytyy myös erittäinkin käyttökelpoisia tarvikkeita. Nettihuutokaupat voivat olla oiva tapa löytää edullisia käsityövälineitä. Itse olen huutanut nettihuutokaupoista vuosikausia käsityötarvikkeita ja -materiaaleja. Harvemmin olen joutunut pettymään. 




Rakkaat kangaspuut


Valitettavasti tämän käsityötekniikan merkittävä miinuspuoli on, että välineet vievät paljon tilaa ja materiaalit voivat pöllytä melkoisesti. Onneksi plussapuolia löytyy enemmän!


keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Timanttilapaset

Jippii, kutomaan pääsen viikonloppuna, mutta sitä ennen tässä kierrätyshuovasta tyttärelle tekemäni huopalapaset. Tytär halusi lapasiinsa kirjailtavaksi timanttikuvion ja valitsi värit. 






Näissä lapasissa ja muutoinkin kudonnaisissani toteutuu minulle yhä tärkeämpää elämäntavan noudattamista eli ekologisuus kierrättämisen muodossa. En ole toki kaikessa elämäntavoissani jättämässä pienempää hiilijalanjälkeä, mutta pyrkimys on hiljalleen siihen suuntaan.

Olin muutaman kuukauden töissä kierrätyskeskuksessa ja talkoohommissa Tekstiilikierrättäjillä. On uskomatonta miten paljon poistotekstiilejä ja muuta tavaraa tulee jatkuvasti lajiteltavaksi ja miten paljon siellä on hyvää materiaalia työstettäväksi ja uusiotuotteita ostettavaksi. 

Varpaisjärvellä sijaitseva Tekstiilikierrättäjät ry ei pysty toistaiseksi lajittelemaan kuin oman kunnan Lapinlahden poistotekstiilit. Tilatkaahan sieltä käsityö- ja askartelumateriaaleja kerhoihin, itselle ja kouluihin!

Vuoden 2016 alusta lukien tekstiilejä ei saa enää laittaa sekajätteeseen kaatopaikoille vietäväksi. Ylä-Savossa on jo onneksi Ekopisteitä, jonne voi sujauttaa poistotekstiilit energiajätteeksi.

Muunmuassa alla olevassa selvityksessä on hyvää tietoa kierrätyksestä. Ja tuollainen matonkudeleikkuri Rag rug cutter tai Rigby rag cutter olisi hieno, jotta matonkuteiden leikkaamiseen menisi vähemmän aikaa! Hinta saattaa tosin olla esteenä leikkurin hankkimiselle. Äkin kankureiden sivulta löytyy infoa maton- ja poppanakuteen yhdeksi erittäin hyväksi matonkuteiden leikkausideaksi.


http://www.kierratyskeskus.fi/files/32/UE_Uudelleenkayttoraportti.pdf




Piensuomenhevosvarsa :)